Viihdytä mua verkko

Elokuviin, konserttiin tai biljardia pelaamaan lähteminen oli ennen iso ohjelmanumero, varsinkin jos asui ydinkeskustan ulkopuolella. Se saattoi vaatia julkisia yhteyksiä, ja taistelua läpi räntäsateen. Internetin alkuaikoina nykyisenlaisesta viihdetarjonnasta omissa kodeissa ei osattu edes haaveilla. Säröisen ja vapattavan pixeliruudukon kautta pääsi muutamalle hassulle mielenkiintoiselle sivulle, ja sen jälkeen illan ohjelmaa alettiin taas pohtia. Meneekö elokuvissa mitään mielenkiintoista, ja kuinka pitkä jono varauksia kirjastossa on suosikkidekkaristin opukselle?

Nykyisin pelkkä älypuhelin mahdollistaa elokuvien, sarjojen ja ajankohtaisohjelmien seuraamisen, sen avulla voi pelata kolikkopelejä ja klassikoita milloin haluaa eikä kirjastoonkaan tarvitse enää vaivautua. Puhelimen kautta voi kuunnella suosikkikirjailijoiden teoksia, tai halutessaan lukea e-kirjoja. Omasta kodista ei tarvitse poistua, ja toisaalta viihde seuraa mukana myös lomalla ja arjen aktiviteeteissa.

Viihde kulkee mukanani

Viihteellä ei ole enää selvää aikataulutusta, vaan kirjaa voi lukea työmatkalla ja pokeria pelata ruokatunnilla. Mukana kulkeva älypuhelin mahdollistaa monia asioita. Se on muuttunut kevyeksi osaksi arkeamme, ja nuorempi sukupolvi osaa suhtautuakin siihen sen mukaisesti. Viihde ei ole raskasta ja vaarallista, vaan arkemme ilostuttaja. Pelaaminen rentouttaa, kirjojen lukeminen tarjoaa uudenlaisia elämyksiä ja leffat avartavat maailmaa. Viihteen kulutus on aiempaa nopeampaa, ja tarjonta nykyisin monipuolisempaa. Erilaisten palveluiden kautta kuluttaja voi valita itselleen sopivia paketteja, eikä oman suosikkisarjan katsominen ole sidottu tiettyyn kellon aikaan, jolloin on nauliuduttava television ääreen. Kaiken voi aikatauluttaa itselleen sopivaksi.

Minne menet viihde?

Viihteestä nauttiminen on nykyisin kaikkien etuoikeus. Se ei vaadi matkustamista, eikä suuria rahasummia. Monenlaista tarjontaa on saatavilla jopa ilmaiseksi, ja esimerkiksi nettikasinoilla pelaamalla saattaa jopa tienata samalla, kuin viihdyttää itseään, esimerkiksi hedelmäpeli sopii hyvin tähän tarkoitukseen. Aiemmin kodin viihdekeskus vaati suuria hankintoja, kuten konsoleita, erilaisia boxeja ja videopelejä. Hyllyt notkuivat cd- ja dvd-levyjä, joihin oli sidottuna pieni omaisuus. Nyt viihde on kätevästi arkistoituna pilviin, joista asiakas napsii niitä ilmaiseksi tai kohtuullista korvausta vastaan. Omat viihdearkistot, myös valokuvat, voi kätevästi arkistoida samaan paikkaan.

Olemme matkalla yhä interaktiivisempaan ja yksilöllisempään viihdekokemukseen, jossa asiakas haluaa valita juuri itselleen sopivan tilan, ajan ja viihdykkeen. Se tarkoittaa palvelusektorin murrosta, ja ymmärrystä siitä, ettei kipollinen popcornia riitä porkkanaksi lähteä elokuvateatteriin. Tarvitaan elämyksiä, joista voidaan nauttia jo nyt omalta kotisohvalta käsin.